Wat is het verschil tussen VR, AR en MR? En wat is XR?

Wat is het verschil tussen VR, AR en MR? En wat is XR?

Virtual reality wordt weleens verward met augmented reality. Mixed reality is volgens sommigen hetzelfde als augmented reality en dat is het volgens mij niet. De termen leveren dus regelmatig verwarring op. Daarom leg ik je in deze blog kort en eenvoudig uit wat het verschil is tussen VR, AR, MR én XR. 

Virtual Reality (VR)

Virtual reality (virtuele realiteit) is een computergesimuleerde wereld, ruimte of omgeving die bestaat uit geanimeerde 3D-modellen, een 3D-scan, een 360-gradenvideo van een bestaande plek of een
combinatie hiervan.

Je ziet die andere, 3D realiteit met een VR-bril (headset, head-mounted display, HMD). Dit biedt 360 graden zicht en omgevingsgeluiden.

Let op! Als mensen het over VR hebben, kunnen ze verschillende dingen bedoelen. De één heeft het over de technologie, de ander over de apps, de brillen of soms zelfs een VR-cave. Het valt allemaal onder dezelfde noemer ‘virtual reality’. Vraag je gesprekspartner daarom wat hij bedoelt. En bij deze: als ik het over VR heb, heb ik het over de techniek.

Nog iets om rekening mee te houden: VR is moeilijk uit te leggen. Je moet het zien en ervaren om het goed te begrijpen. Vraag daarom eens rond in je omgeving of iemand een VR-bril heeft die je mag proberen.  En probeer dan alsjeblieft niet zo’n VR-rollercoaster! Dat geeft geen goede eerste ervaring. 

Een mooie toepassing van VR is V-learning of VR-training

 

Tip: VR-trainingen zijn erg populair (terecht!), maar er zijn heel veel meer toffe toepassingen. Kijk maar eens naar de blog met vijf voorbeelden van VR voor advocaten of de blog over virtual reality voor architecten .

Augmented Reality (AR)

Virtual reality vervangt dus de realiteit. Augmented reality (AR, aangevulde realiteit) vult de realiteit aan. Het legt een filter of digitale laag over de realiteit. Deze laag kan bestaan uit tekstuele informatie en visuele elementen, zoals video’s en animaties.

Je bekijkt deze digitale aanvulling op je telefoon of tablet met gebruik van de camera.

Een mooie toepassing van AR is IKEA Place

 

Mixed Reality (MR)

Mixed Reality of hybrid reality (gemengde realiteit) is de handsfree variant van AR die meer interacties biedt, zoals we kennen uit de VR-wereld. Met MR bestaan de fysieke en virtuele wereld naast
elkaar en werken op elkaar in.

MR wordt (straks) mogelijk gemaakt door een speciale bril. Die laat de huidige, fysieke omgeving zien én de virtuele elementen. Op dit moment komt de HoloLens het dichtst in de buurt van een
MR-bril.

Een mooi voorbeeld van MR

 

Extended Reality (XR)

Na VR, AR en MR blijft er nog één term over: XR.
Alle technologieën die de echte realiteit vervangen door een virtuele of die de echte en virtuele realiteit combineren, vallen onder de term Extended Reality (verlengde realiteit). Dat geldt dus voor VR, AR, MR en voor eventuele nieuwe toekomstige technologieën. XR omvat dat hele spectrum. De X is als een wiskundige variabele.

Nog een laatste tip: wil je graag meer uitleg en voorbeelden? Lees het boek VR door een zakelijk bril. In hoofdstuk 2 worden VR, AR, MR en XR uitgebreid besproken. Daarbij leer je ook meer over spatial computing, 360-gradenvideo, hologrammen, 3D scanning, point clouds en photogrammetry.

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Bestel het boek

Hulp nodig?

VR consultancy
Menu