fbpx

Hou op met die VR rollercoaster-app!

Hou op met die VR rollercoaster-app!

Ja, hoor!  Weer zo’n ‘grappig’ VR-filmpje van iemand die voor het eerst een rollercoaster ervaart in virtual reality. Vreselijk. Doe dat nou niet. Zet familie, collega’s of klanten nou niet in een virtuele achtbaan om ze de kracht van de techniek te laten zien. Het verpest het imago van virtual reality. 

Stel het je even voor: iemand krijgt voor het eerst een VR-bril opgezet en voelt al snel zijn maag in zijn keel schieten. Duizelig zet hij even later die bril weer af. Wat vindt die persoon van VR? Het is niks voor hem, want het voelt heel naar.  

Het is één van de meest hardnekkige vooroordelen over VR: je wordt er duizelig en misselijk van. Ik hoor het echt te vaak. Tuurlijk, jaren geleden was de techniek nog niet zo goed en werd je er inderdaad misselijk van. Maar als ik nu doorvraag, blijken de meeste mensen die naar worden een rollercoaster te hebben gezien. Zo zonde. En zo onaardig om iemand zoiets te laten zien.

Laat newbies liever de fijne lichamelijke en emotionele reacties van VR ervaren. Er zijn prachtige, virtuele omgevingen waar iemand op zijn gemak kan rondkijken en wennen aan het gevoel en de interacties.

Dit zijn drie mooie apps voor beginners:

1 Coco

Coco scoort altijd, ook bij volwassenen. Iedereen zegt minstens één keer: wauw! Het is waanzinnig mooi en overweldigend en indrukwekkend. En het is een spel, dus interactief.

 

2 Tiltbrush

Zelfs als iemand niet kan tekenen kan hij of zij met Tiltbrush toch hele toffe dingen maken. Dat je dan midden in je eigen kunstwerk staat, maakt het extra bijzonder.

 

3 Bogo

Laat iemand eens spelen met Bogo. Je kan hem voeren, aaien en als je een stok weggooit, gaat hij het halen. Het is allemaal heel eenvoudig en het beestje is erg schattig.

 

Tip: laat je iemand voor het eerst VR ervaren? Kijk dan mee, zodat je eventueel extra uitleg of aanwijzingen kan geven. Kijk bijvoorbeeld mee via mixed reality zonder green screen. 

Horror is ook een no-go

Horror in VR levert trouwens ook geen fijne eerste ervaring op. Die beginnersfout maakt ik zelf ooit met mijn moeder. Ik liet haar een gekkenhuis zien waar ze in een rolstoel werd rondgereden door een creepy verpleger. Ik dacht dat het wel grappig was. Zij dacht andere dingen. 

Doe anderen deze horror niet aan. Maar probeer de apps gerust zelf. Ik hou wel van horror en zelfs van rollercoasters. Er is niets mis mee. Maar het is iets voor gevorderden of voor mensen die in elk geval weten wat ze kunnen verwachten. Het is niet geschikt voor een eerste ervaring. Eens?  

Tip: heb je lang geleden VR geprobeerd en werd je toen misselijk? Probeer het nu dan nog eens met een nieuwe bril. Het is echt heel anders.

Tip 2: benieuwd hoe je klanten en medewerkers een echt goede ervaring biedt met jouw VR-app? Lees het boek VR door een zakelijke bril. Daarin staat een heel praktisch zevenstappenplan. 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Bestel het boek

Hulp nodig?

VR consultancy
Menu