fbpx

Een VR-ervaring is niet echt, maar voelt wél echt. Hoe kan dat?

Een VR-ervaring is niet echt, maar voelt wél echt. Hoe kan dat?

Een (goede) VR-ervaring voelt echt en roept echte fysieke en emotionele reacties op. Zelfs als de virtuele omgeving bijvoorbeeld geanimeerd is en er niet echt uitziet. Virtual reality houdt je hersens dus voor de gek. Hoe werkt dat?

Van een ritje in een VR-rollercoaster kun je echt misselijk worden. Zodra het virtuele wagentje naar beneden duikt, voel je je maag omhoog komen. En dat terwijl je gewoon stilzit op een stoel in je woonkamer. (let daarom op met die VR-apps!)

Een wandeling door het bos geeft je humeur een boost en ook na een interactief bezoek aan de natuur in VR voel je je beter en opgewekter. De VR-ervaring heeft hetzelfde positieve effect en het heeft zelfs meer voordelen.

Onderstaande video van de Amerikaanse nieuws- en opiniewebsite Vox legt uit hoe VR je hersens voor de gek houdt.

Lees onder het filmpje vooral even verder, want ik heb nog wat tips over immersie.

 

Een betere VR-ervaring met immersie

Goede VR-content laat je geloven dat je fysiek aanwezig bent in een niet-fysieke wereld. Het neemt je mee en dompelt je onder in die virtuele wereld. Dat is immersie.

Immersie kun je op een verschillende manieren verbeteren.

  • Interactie is absoluut een voorwaarde voor immersie in VR. Gebruikers moeten iets kunnen doen;
    lopen, bewegen, een knop indrukken, iets oppakken of gooien. Elke actie waar een reactie op komt, is een voorbeeld van interactie.
  • Als je hersenen geloven dat het virtuele lichaam je echte lichaam is, spreek je over virtual embodiment. In het fitness spel Oh shape zie je bijvoorbeeld steeds je eigen schaduw en dat versterkt het gevoel van embodiment en dus ook de immersie.
  • Hoe meer zintuigen je prikkelt op een manier die past bij de virtuele wereld, en hoe meer prikkels uit je fysieke wereld je daarmee verdoezelt of onderdrukt, hoe immersiever de virtuele ervaring wordt. Lees die zin gerust nog eens.
  • Eén van de meest simpele manieren om een VR-wereld immersiever te maken, is door geluid toe te voegen. In de echte wereld is het namelijk nooit stil. Alles maakt geluid. Laat daarom in een virtuele
    fabrieksruimte een gebrom van machines op de achtergrond horen of laat blaadjes ritselen door de wind als de VR-ervaring zich buiten afspeelt.

Tip: wil je meer leren over VR-techniek, de toepassingen en psychologische effecten van virtual reality? Lees het boek ‘VR door een zakelijke bril’. 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Bestel het boek

Hulp nodig?

VR consultancy
Menu