fbpx

Voorbeelden van datavisualisaties en data visceralizations (?!) met VR

Voorbeelden van datavisualisaties en data visceralizations (?!) met VR

Je kan data visualiseren, virtualiseren en als het over virtual reality gaat, bestaat er ook zoiets als data visceralization. Wat is het verschil? En wat is in vredesnaam visceralization?  Zie hier meer uitleg en natuurlijk een aantal toffe voorbeelden. Pak je VR-bril er maar vast bij.  

Data visualiseren met virtual reality

Met een (2D) grafiek, diagram, kaart, illustratie of infographic kun je data visualiseren. Het wordt omgezet naar beeld, want beelden bieden vaak meer inzicht. Ze zijn makkelijker en sneller te begrijpen dan gewone data. Virtual reality maakt een visualisatie 3D, immersief en interactief.

Een paar voorbeelden:

Data virtualisaties en VR

Virtualiseren betekent dat je ergens een virtuele versie van maakt. Is alle VR-content dan een virtualisatie? Neen. De term virtualisatie wordt vooral gebruikt voor het gelijktijdig gebruiken van verschillende besturingssystemen op één computer. Met behulp van virtualisatie kun je bijvoorbeeld een computervirus onderzoeken, zonder je eigen computer te besmetten.  

Data visceralizations en virtual reality

En dan is er ook zoiets als visceralization. Eerlijk gezegd had ik daar tot voor kort nog nooit van gehoord. Misschien niet zo gek, want het Nederlandse woord visceraal wordt voornamelijk gebruikt als het ‘de ingewanden betreft’. Maar in de vertaling vanuit het Frans en Engels heeft het nog een andere betekenis: diepgeworteld, instinctief en intuïtief.

Wanneer je virtual reality gebruikt om data te visceraliseren krijg je een ‘data gestuurde VR-ervaring die bij gebruikers een ​​intuïtief begrip van, bijvoorbeeld, fysieke afmetingen en hoeveelheden vergemakkelijkt.’ 

Stel, je wil uitleggen hoe groot een blauwe vinvis is.

  • Je kan vertellen dat dit het allergrootste dier is dat nu op aarde leeft en dat hij wel 30 meter lang kan worden. 
  • Of je kan het visualiseren. Met een 2D-tekening laat je zien hoe groot zo’n vinvis is ten opzichte van een mens en bijvoorbeeld een lijnbus. Je zet de drie figuren simpelweg in de juiste verhouding naast elkaar op een A4tje.  
  • Je kan het 2D beeld ook omzetten naar 3D en bekijken op je mobiel of desktop (visualisatie). Maar het is uiteraard veel gaver om de data te vertalen naar VR. Want dan kan je een bus en blauwe vinvis op schaal bekijken. Je kan naast die vinvis gaan staan en eromheen lopen. Op dat moment ervaar je en voel je precies hoe klein jij eigenlijk bent en hoe waanzinnig groot dat dier is. Je begrip is diepgeworteld, instinctief en intuïtief. Dat is data visceralization. 

Niet alleen maten, ook snelheden en hoeveelheden zijn op deze manier te vertalen. Hoe snel zwemt zo’n vinvis bijvoorbeeld? In VR kun je hem daadwerkelijk in die snelheid voorbij zien komen.
FYI, volgens Wikipedia zwemt hij zo’n 22 kilometer per uur, maar als hij zijn best doet haalt hij de 40 en zelfs 50 kilometer.  

In dit filmpje wordt data visceralization mooi uitgelegd. 

Visualisaties of visceralisaties?

Wat vind jij? Moeten we de term data visceralization meer gaan gebruiken? Ik twijfel. Want wat mij betreft wil je ook met een ‘gewone’ VR-visualisatie een dieper gevoel oproepen: fysieke en emotionele reacties,  immersie, embodiment, begrip, inzicht en misschien empathie. Hebben we dat onderscheid nodig? Maakt het uit of we de VR-content van de UNEP over klimaatveranderingen (zie hierboven) data visualisatie of visceralisatie noemen? Ik ben benieuwd naar jouw mening.

Tip: meer weten over virtual reality, termen en toepassingen? Lees het boek ‘VR door een zakelijke bril‘.  

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Bestel het boek

Hulp nodig?

VR consultancy
Menu