fbpx

Virtueel vergaderen? Met deze apps kan het vandaag al

Virtueel vergaderen? Met deze apps kan het vandaag al

Virtueel vergaderen wordt steeds populairder, maar welke apps gebruik je daarvoor? Ik vroeg het VR-collega Nick van Breda en hij stuurde me een lijst met een kleine honderd(!) opties. Na wat aanmoediging noemde hij zijn 4 favorieten. Van een fun instapmodel tot een serieuze VR-omgeving voor brainstormsessies. Allemaal eenvoudig te gebruiken en meteen te proberen, voor bedrijven en het onderwijs. 

Waarom virtueel vergaderen in VR?

  • Volgens een peiling van het CNV voelt 35 procent van de thuiswerkers zich door de coronacrisis eenzamer. 
  • Met Zoom-meetings hebben we toch face-to-face contact, maar er bestaat inmiddels ook al zoiets als zoom-moeheid. Dat komt deels omdat je je tijdens deze meetings beter moet focussen dan tijdens een live vergadering. Ook die starende gezichten zijn een punt. Elkaar steeds aankijken is enorm vermoeiend. 
  • Vergaderen in VR biedt verschillende voordelen: het is sociaal, je ziet geen starende gezichten, het is interactief en je bent echt even ergens anders. Het nadeel: niet iedereen heeft een VR-bril. Jammer natuurlijk, want virtual reality maakt zo’n meeting zeker immersiever. Gelukkig zijn er voldoende opties ook werken met webVR op pc of mobiel.

Hier komen de vier favorieten apps voor VR-meetings van Nick van Breda:

1 AltspaceVR: het kant-en-klare instapmodel

AltspaceVR is niet per se een virtueel kantoor. Het is wel een sociaal platform. Gebruik het voor meetups, events of lezingen”, zegt Nick.
Het programma is erg gebruiksvriendelijk en eenvoudig, want de ruimte is al ontworpen en kant-en-klaar. Wie creatief is kan het verder aankleden met persoonlijke notes. Je avatar kun je ook naar wens aanpassen. 

Kosten: gratis 

Geschikt voor: HTC Vive, Oculus Rift/ Rift S/ Go/Quest, Windows Mixed Reality en er is een 2D-modus voor op je pc. 

Tip: bekijk hier een tutorial voor AltSpaceVR en ga meteen aan de slag!

Nog een tip: lees in mijn andere blog over de toepassingen van AltspaceVR voor het onderwijs. Ook erg tof.

Een mooi alternatief: Hubs by Mozilla
“Dit platform is heel geschikt wanneer je samen wil ontwerpen, vergaderen of bijkletsen”, zegt Nick. Spreek hier af met je collega’s en deel content zoals foto’s, PDF-bestanden, linkjes en speel met 3D-objecten. Je kan met elkaar chatten en gewoon praten, dus vergeet je headphones niet. De ruimte en je avatar kun je zelf ontwerpen. Ook Hubs van Mozilla biedt VR en webVR.

Tip: bekijk de tutorial voor Mozilla Hubs 

Nog een tip: maak een meeting in virtual reality niet te lang. Het advies is om een headset niet veel langer dan 30 tot 45 minuten op te houden. Daarna kun je er last van krijgen.  

 

2 Rec Room: voor uitjes en feestjes

Op zoek naar een locatie voor een (bedrijfs)feestje of (klassen)uitje? Probeer Rec Room Dit is een sociaal platform, vergelijkbaar met AltSpace en Mozilla Hubs, maar het is een stuk speelser. Hier kun je in de verschillende ruimtes namelijk allerlei spelletjes spelen zoals paintball en dodgeball. Er zijn ook escape rooms en spookkastelen en je kan je eigen ruimte creëeren.

Kosten: gratis voor IOS, PC, CONSOLE en VR.

Geschikt voor: IOS, Playstation, Xbox, Oculus en steam. Er is helaas geen 2D-modus.

Tip: bekijk de tutorial voor RecRoom

Een mooi alternatief: VR chat
Dit is een gratis, online, multiplayer waar je samen met collega’s spellen kan spelen en ook hier kun je je eigen ruimte creëeren. Het werkt in VR en vanaf je PC.

Tip: bekijk de tutorial voor VR chat

3 Spatial: serieus samenwerken  

Brainstormen of ideeën presenteren? Probeer Spatial. Je werkt in een lichte, minimalistisch ingerichte ruimte en hebt verschillende fijne features tot je beschikking waarmee je je ideeën kan visualiseren en ordenen. Je kan bijvoorbeeld op een whiteboard schrijven en je computerscherm delen om iets te laten zien. Ook best cool: in VR wordt een selfie gebruikt voor het ontwerp van je avatar. 

Kosten: er is een gratis versie voor persoonlijk gebruik. De pro versie kost $20 per maand. 

Geschikt voor: Oculus, HoloLens, Magic Leap, pc en mobiel

Tip: bekijk hier de mogelijkheden van Spatial.io

Mooie alternatieven: Glue.work en Arthur digital
Glue en Arthur zijn twee virtuele werkruimtes of kantoren bedoeld om samen te werken, delen, leren, plannen en creëren. “Met een maandelijks abonnement krijg je support en custom co-workspaces,” zegt Nick. De prijs voor Glue hangt af van de grootte van het team. Tot 10 personen betaal je $60 per maand. Voor Arthur is een wachtlijst. Glue heeft  een 2D-modus voor pc, Arthur niet.

4 Engage: voor (bedrijfs)trainingen en lessen 

Engage is een prachtig, geavanceerd platform voor virtual reality (simulatie)trainingen, tests en quizes.  Ideaal voor trainers, docenten en bedrijfsteamleiders. “De lessen zijn op te nemen en terug te kijken”, zegt Nick. “Dit is de playback button voor immersive onderwijs!”
Een training of VR-experience is in een paar minuten te maken en volgens Engage kan iedereen overweg met de makkelijke recording tools en de content creation editor.

Tof: je hebt de optie om je eigen gezicht aan je avatar toe te voegen.

Kosten: er is een gratis lite versie. Ook de pro versie voor groepen tot 20 personen mag je gratis testen. Daarna kost het $4,99 per maand of $49,99 per jaar. Prijzen voor de enterprise-versie zijn op aanvraag. 

Geschikt voor: Oculus Quest, Vive Focus plus, Viveport (pcvr), Team VR, Pico en voor desktop, smartphone en tablet

Tip: bekijk meteen een tutorial over Engage

Nog een tip: op de Facebookpagina van Nick van Breda vind je verschillende demos van de hier genoemde apps 

Laatste tip: Benieuwd naar andere zakelijke mogelijkheden met VR? Lees het boek VR door een zakelijke bril. Dan weet je precies waar jouw kansen liggen en hoe je de techniek het beste kan inzetten. 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Bestel het boek

Hulp nodig?

VR consultancy
Menu