fbpx

Virtual reality en de (mooie?) voorspellingen voor 2021

Virtual reality en de (mooie?) voorspellingen voor 2021

2020 was een goed en minder goed jaar voor de VR-branche. Niks is uiteraard zeker, maar volgens mij zien de voorspellingen over virtual reality voor 2021 er (ook) goed uit. Misschien zelfs beter. Laten we in deze blog daarom even terugkijken en dan snel overgaan naar het goede nieuws voor dit nieuwe jaar.  

VR en corona

Eerst het minder goede nieuws. Om VR te begrijpen, moet je het proberen. Dat doe je bijvoorbeeld op beurzen en events en die gingen niet door. Ook arcades waren dicht. Dit is zeker een nadeel geweest.

Nog een minpunt. In moeilijke tijden investeren bedrijven wel, maar dan vooral in ‘proven technology’. Dat is VR, in de ogen van de decision makers, helaas nog niet. De techniek, de voordelen en toepassingen zijn voor velen te onduidelijk. Succesvolle voorbeelden zijn er genoeg, maar daar horen we te weinig over.

Het goede nieuws: volgens Deloitte vice-voorzitter Kevin Westcott heeft 2020 juist laten zien hoe cruciaal technologie, telecom, media en entertainment innovatie zijn. Niet alleen voor bedrijven, maar ook voor onze gezondheid en het sociale contact met vrienden en familie. De crisis heeft meer waardering opgeleverd voor nieuwe manieren van entertainen en leren, bijvoorbeeld met VR.

Strategy Analytics voorspelt dat het ‘nieuwe normaal’ de AR and VR-markt een flinke boost gaat geven.

En dit is ook positief: de verkoop van VR-brillen is in 2020 enorm gestegen. Volgens David Myhrer, researcher bij marktonderzoeker IDC, had 2020 zelfs hét grote keerpunt voor VR kunnen zijn. Maar dan hadden de hardwareleveranciers wel moeten leveren! De Oculus Quest was nu lange tijd uitverkocht. Hopelijk wordt die productie opgekrikt, want Myhrer verwacht dat de verkoop van VR-headsets in 2021 met 50% toeneemt.

Een laatste, tof nieuwtje: volgens Andrew Bosworth, hoofd van Facebook Reality Labs, heeft de Quest 2 meer vrouwelijke gebruikers dan de vorige brillen van hetzelfde merk.

Nu dan de toekomst…   

VR-ontwikkelingen in 2021:
We gaan vaker samenwerken in VR, ook na corona

Ik denk niet dat het virtuele kantoor het nieuwe kantoor wordt. Ik denk wel dat bedrijven, ook na corona, vaker in VR gaan samenwerken, want volgens mij heeft niemand de files gemist.
Er zijn hier al heel veel VR-samenwerkingsplatformen voor.  Spatial is daar één voorbeeld van en het gebruik van die service is vanaf maart 2020 met 1000% toegenomen.
Spreek je regelmatig af met collega’s van andere vestigingen of zijn er collega’s die liever thuis blijven werken? Spreek eens af op een virtuele locatie. Daar heb je soms niet eens en VR-bril voor nodig. Verschillende platformen hebben ook een web-optie.

Tip: kijk hier eens naar vier populaire VR-apps waarmee je vandaag nog virtueel kan vergaderen

We gaan ook vaker virtueel socializen 

Socializen met collega’s, mede-studenten of vrienden kan ook in VR, bijvoorbeeld met VR ChatAltspace VR, en Rec Room. Ik denk dat deze manier van sociaal contact nog populairder wordt, mede door de komst van Facebooks Horizon.
Je ziet ook steeds meer grote events op deze sociale, virtuele netwerken. Zo gaf Jean-Michel Jarre tijdens oud en nieuw een virtueel concert met VRChat. Hij trok wereldwijd 75 miljoen kijkers! Nu steeds meer mensen de lol en kracht van sociale VR ontdekken, bereiken we eerder die ‘critical mass’ wat de groei van VR een extra boost geeft.

VR wordt belangrijker voor educatie en training 

V-learning is al enorm populair. Niet zo gek, want een VR-training heeft heel wat voordelen ten opzichte van e-learning en klassikale lessen. Het gebruik zal zeker verder toenemen nu er meer kant-en-klare pakketten en services worden aangeboden. En je hoeft het niet eens in te kopen. Wie genoeg creativiteit in huis heeft kan zelf een training ontwikkelingen met SaaS (software as a service) of met een platform zoals Engage . Ook dat aanbod wordt steeds groter. Ook mooi: ik zie steeds meer scholen en onderwijsinstellingen investeren in VR-lesmateriaal en hardware. Die trend zal zich dit jaar zeker voortzetten. Mede omdat er veel meer VR-kennis is en het starten met de techniek daardoor laagdrempeliger wordt.

We krijgen betere VR voor ons geld

De nieuwe Quest (een pluspunt van 2020) is een stuk voordeliger en dat helpt de verdere groei. De kosten van VR waren namelijk nog wel een obstakel. De kwaliteit van de hardware wordt ook beter. Dat bewijzen de Oculus Quest en de HP Reverb. Daarbij worden de apps beter en het aanbod daarvan groter. Je krijgt dus betere VR voor minder geld, waardoor het aantal gebruikers ongetwijfeld zal groeien. En dat motiveert  de VR-branche dan weer om (nog meer) te investeren in verdere ontwikkelingen.

5G maakt VR beter, sneller en stabieler 

5G komt wat traag op gang, maar in 2021 wordt internet en dus VR-content echt sneller, beter, stabieler en beschikbaar op meer plekken. De grotere hoeveelheden data die bepaalde VR-apps verwerken leveren dan minder haperingen op.

Strategy Analytics voorspelt trouwens dat 5G in 2021 en 2022 ook voor een kleine comeback zorgt van de mobiele VR-bril. Prima natuurlijk, want dat maakt VR voor iedereen beschikbaar, maar laten we de lat dit keer dan wel iets hoger leggen. Karton en comfort gaan niet samen. Wil je je klanten een VR-bedrijfstour laten zien of je medewerkers een VR-training aanbieden, gebruik dan alsjeblieft een fatsoenlijke mobiele bril. En probeer daarna ook eens een echte VR-bril, want die geeft gewoon de beste ervaring.

Er komt meer toffe, extra hardware 

Heb je de teslasuit al gezien? Het is een full body haptic suit waarmee je virtuele aanrakingen en druk over je volledige lijf kan voelen. Het is heel Ready Player One. Daarnaast meet het pak hartslag, zweet en dus je stressgehalte, wat VR-trainingen nog effectiever maakt. Daar betaal je dan wel bijna 13 duizend dollar voor. Ik denk dus niet dat dit pak komend jaar de trend wordt, maar ik denk wel dat er steeds meer extra hardware komt die VR-ervaringen verbeteren en verrijken.
Iets wat ik in de gaten ga houden zijn de cybershoes. Hiermee kun je in de VR-wereld lopen door je fysieke voeten over de grond te schuiven. Ik kan niet wachten om het te proberen.

 

VR + A.I. + machine learning wordt heel, heel cool

Steeds meer VR-apps maken gebruik van machine learning en artificial intelligence (AI) en dit gaat de VR-ervaring naar een hoger plan tillen. Want met A.I. wordt het bijvoorbeeld mogelijk om gebruikers een op-maat-gemaakte, virtuele omgeving te bieden met meer realistischere karakters en ervaringen. Ook wordt de sensordata beter geïnterpreteerd. En de techniek optimaliseert apps, zodat ze beter presteren op de headsets.

Een kanttekening 

Naast alle positieve voorspellingen over virtual reality voor 2021, wil ik toch ook een kanttekening plaatsen. Ik denk dat we dit jaar kritisch moeten kijken naar de VR-platformen (zoals Facebook) die grote hoeveelheid data van VR-gebruikers analyseren en gebruiken. De kans op misbruik is er immers ook. Dat is best eng als je bedenkt dat VR ook body motions bijhoudt. En die bewegingen kunnen iets zeggen over iemands persoonlijke identiteit, eventuele medische aandoeningen en mentale toestand.
Het Rathenau Instituut heeft in november 2020 het rapport ‘Verantwoord virtueel’ gepresenteerd en daar is inmiddels ook een reactie op gekomen van onze overheid. Goed dat het onder de aandacht is gebracht.

Nu jij!

Tot zover mijn lijst met voorspellingen over virtual reality voor 2021. Wat zijn jouw verwachtingen en naar welke ontwikkelingen kijk je uit?

Tip: wil jij dit jaar (eindelijk!) onderzoeken of en hoe je VR kan inzetten voor jouw bedrijf? Dan wil ik je graag het boek ‘VR door een zakelijke bril’ aanbevelen. Na het lezen kun je direct aan de slag.   

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Bestel het boek

Hulp nodig?

VR consultancy
Menu