fbpx

virtual reality voor meer empathie

virtual reality voor meer empathie

Kan virtual reality meer empathie en begrip opleveren? Ja, absoluut! Want met VR kun je iemand vrij letterlijk in andermans ‘schoenen’ doen staan; van andere mensen, dieren en zelfs van bomen. Het is een geweldige toepassing van VR. Kijk maar eens naar de 6 toffe voorbeelden hieronder. 

Eerst wat extra info.
Er zijn een paar voorwaarden als je VR wil inzetten voor meer empathie. Embodiment is bijvoorbeeld erg belangrijk. Kijkers moeten het gevoel hebben dat het virtuele lichaam hun lichaam is.
En er moet interactie zijn. Dat bleek uit een onderzoek van Jeremy Bailenson, VR-expert en professor van Stanford University. Toen hij testpersonen naar beelden van koraal liet kijken, leverde dat weinig extra empathie voor de natuur op. Toen de testpersonen de video in 360-graden ervaarden via een VR-bril, hadden ze naderhand duidelijk meer interesse in het behoud van koraalriffen. Testpersonen die tijdens de VR-ervaring zwembewegingen maakten met hun armen, waren nog meer geïnteresseerd in de bescherming van het koraal. Om iemand emotioneel te bewegen in VR, wil je diegene dus ook fysiek laten bewegen.

1: Bescherm Justin Beaver en zijn soortgenoten

Heel wat dieren worden bedreigd, zo ook de bever. Het project Justin Beaver VR van Universiteit Tilburg (afdeling Cognitive Science and Artificial Intelligence) hoopt op meer empathie en bescherming voor dit dier. Het laat mensen daarom zelf ervaren hoe het is om een bever te zijn.
Voor het spelen van dit VR-spel krijgen gebruikers niet alleen een bril op, maar ook een haptisch vest aan. Als ze dan virtueel gaan zwemmen, voelen ze het water en de aanrakingen van vissen. En ze voelen het ook als ze worden afgeschoten door een illegale jager.
Geen zorgen, voor kinderen is er een versie zonder jager.

 

2: Als een boom in het regenwoud

Hoe is het om een boom te zijn in het regenwoud? Om te ontkiemen, op te groeien en om vervolgens te worden bedreigd? De bekroonde VR-film Tree laat het je ervaren.
Tree werd voornamelijk op festivals getoond. Bezoekers plantten eerst een zaadje en kregen daarna een VR-bril op. Vervolgens ervaarden ze het regenwoud. Zij waren als dat zaadje dat ze net in de aarde hadden gestopt en langzaam groeiden ze op. Hun armen waren de takken, hun lichaam de boomstam. Een 360-gradenvideo van het regenwoud werd gecombineerd met geluiden, geur,  wind en warmte (van vuur). Een Subpac, sleeves en een vibrerende vloer zorgden voor haptische feedback. Erg cool.
Hopelijk wordt de ervaring na de coronacrisis weer aangeboden. En het zou natuurlijk nog mooier zijn als wij het dan ook een keer in Nederland kunnen meemaken.

 

3: De dementie VR-bril

De  ‘Dementiebril’ van stichting Into D’Mentia laat je horen wat iemand met dementie denkt. En het laat je de verwarrende situaties ervaren waar patiënten dagelijks tegenaan lopen, inclusief de reacties van de omgeving. Het project is bedoeld voor mantelzorgers, familie, zorgprofessionals en scholen. Het doel van de VR-training is om het begrip en de empathie voor patiënten te verbeteren.
E-learning biedt extra informatie en oefeningen. En er is ook een mobiele VR-cabine, waarin een fysieke ruimte wordt gecombineerd met geprojecteerde beelden.

 

4: Virtual reality voor meer empathie in het verkeer 

Automotive en VR is zo’n fijne combi! Grote automerken zetten de techniek al jaren in en ik ga er binnenkort zeker een aparte blog over maken. Nu eerst een gaaf voorbeeld van virtual reality voor meer empathie op de weg: de Wheelswap van Ford.
De insteek is simpel: automobilisten ergeren zich scheel aan fietsers en fietsers ergeren zich net zo erg aan automobilisten. Beide partijen hebben het gevoel dat de ander te weinig oplet. Daarom geven ze elkaar de schuld van de levensgevaarlijke situaties die te vaak ontstaan in het verkeer.
Ford laat de twee partijen van voertuig en situatie ‘swappen’. Zo’n ander perspectief biedt inzicht, levert hopelijk meer begrip op en kan zo allicht ongelukken voorkomen.

 

5: VR tegen huiselijk geweld

Voor een onderzoek werden mannelijke daders van huiselijk geweld in het virtuele lichaam van een vrouwelijk slachtoffer geplaatst. Helpt zo’n VR-ervaring bij de rehabilitatie van deze mannen? Dat was de vraag. En het antwoord lijkt positief. Dr. Maria V. Sanchez-Vives van de Universiteit van Barcelona, één van de onderzoekers, vertelt in een interview dat er inmiddels al experimenten worden gedaan met ouders die hun kind mishandelen. En voor bullies zou het ook kunnen werken.

 

6: Een VR-cursus schizofrenie voor agenten

De politie van Denver besloot in 2020 niet alleen om miljoenen dollars te investeren in tasers en body camera’s, maar ook in een VR-training over psychoses. Het doel: meer begrip en empathie en minder doden. Uit een onderzoek van de Washington Post is namelijk gebleken dat een kwart van de mensen die door agenten wordt neergeschoten (en gedood) aan een psychische aandoening lijdt. Ook bij de politie van Denver zijn deze slachtoffers gevallen. Een verplichte VR-training moet agenten leren omgaan met mensen met schizofrenie. In virtual reality ervaren ze de situatie daarom van twee kanten. Ze zijn eerst een patiënt en daarna een agent.

 

Er zijn heel veel meer geweldige projecten waarbij virtual reality wordt ingezet om meer empathie los te maken. Ik ben benieuwd naar jouw favoriete voorbeeld. Laat het me vooral weten.

Nog een tip: wil je meer leren over de zakelijke toepassingen van virtual reality en de psychologische effecten van deze techniek? Lees het boek ‘VR door een zakelijke bril’.   

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Bestel het boek

Hulp nodig?

VR consultancy
Menu