fbpx

Virtual reality voor technische bedrijven en technisch onderwijs

Virtual reality voor technische bedrijven en technisch onderwijs

Al jaren zie ik berichten voorbijkomen over het gebrek aan technisch personeel. Nu zal ik niet zeggen dat VR dé oplossing is, maar virtual reality biedt technisch onderwijs en technische bedrijven wel hele toffe mogelijkheden op het gebied van opleiden en werven. Daarom heb ik ter inspiratie vier mooie voorbeelden op een rij gezet. 

1 Loopbaanoriëntatie en VR

Wat houdt het in om een onderhoudstechnieker te zijn? Voordat leerlingen aan hun beroepsopleiding beginnen, hebben ze een bepaald idee over het vak. Maar klopt dat wel? In VR kunnen toekomstige studenten, bijvoorbeeld van technisch onderwijs, dat werk alvast ervaren. Zo’n VR-voorproefje voorkomt dat leerlingen halverwege een opleiding afhaken of straks de motivatie voor het werk missen. Het Japanse bedrijf Yokogawa Electric Corporation heeft daarom een VR-job simulator ontwikkeld. Ook het Canadese Regina Work Prep Centre biedt verschillende carrière simulaties.

Het zou mooi zijn als techniek bedrijven en beroepsopleidingen samen dit soort VR-experiences ontwikkelen en zo de kennis en wensen bundelen. Wie pakt dit op?  

2 Personeelsselectie met mixed reality

Jaguar Land Rover gebruikte in 2017 de mixed reality-app van de band Gorillaz voor personeelswerving en selectie. Geïnteresseerden konden via de app hun vaardigheden bewijzen en de beste ‘spelers’ werden uiteraard meteen naar de wervingssite van de autofabrikant gestuurd.

In VR zijn zo allerlei skills te testen. Technische vaardigheden, maar ook soft skills zoals stressbestendigheid, leergierigheid en assertiviteit.

Werkt iemand straks op grote hoogte? Een goede VR-ervaring voelt echt en roept daarom echte emoties op, zoals hoogtevrees. Dat bewijst Richie’s plank experience.  Ontwikkelt een medewerker later toch nog hoogtevrees, dan is dit trouwens ook met VR te behandelen. Angst- of fobietherapie met virtual reality werkt zelfs beter dan de gebruikelijke ‘praat-therapie’. Er staat een mooie case hierover in mijn VR-boek.    

 

3 virtual reality voor technisch onderwijs en personeelstrainingen 

Airbus gebruikt VR voor onderhoudstrainingen. Ook Ford leidt medewerkers op in VR voor het onderhoud van de nieuwe Mustang Mach-E.  En Shell gebruikt virtual reality onder andere voor veiligheidstrainingen. 

Eén van de mooie voordelen van VR-training of V-learning is dit: je kan iemand allerlei situaties laten ervaren, ook de gevaarlijke, want een VR-omgeving is altijd veilig en controleerbaar. Je kan bijvoorbeeld verschillende weersomstandigheden en uitzonderingssituaties simuleren. Nachtwerk kan overdag geoefend worden. Zo kunnen VR-trainingen ongelukken voorkomen. Ook fijn: een VR-bedrijfstraining is net zo vaak te herhalen als nodig is en dit kan gewoon op kantoor of thuis. Met een groep medewerkers afreizen naar een trainingslocatie hoeft niet meer.

Denk je aan (bij)scholing van je technische personeel? Denk dan eens aan VR-trainingen. En V-learning biedt technisch onderwijs natuurlijk dezelfde voordelen.

Tip: bekijk de resultaten van het onderzoek van PwC naar de verschillen tussen V-learning, e-learning en klassikale lessen.

Nog een tip: dit zijn de 5 favoriete VR-apps voor het onderwijs van Ewout Warringa, docent techniek aan het Vechtdal College in Hardenberg.

4 Geld besparen met virtual reality 

Nog één voordeel van VR-bedrijfstrainingen: het bespaart geld.

Ruimtevaartbedrijf ATG-Europe laat engineers het installeren van bijvoorbeeld nieuwe motoren eerst in VR oefenen. Echte onderdelen zijn namelijk duur, de levertijd lang en een fout is zo gemaakt. In VR is het installeren eindeloos te oefenen en een misser is met één klik hersteld. 

Safran Group, ook een ruimtevaart- en luchtvaartbedrijf, verkortte met VR de trainingstijd van hun technici met 40%. Door de MRO-taken (onderhoud, reparatie en revisie) in VR te trainen en te oefenen bespaarde het bedrijf volgens eigen zeggen 300.000 euro en verdiende zo binnen een jaar de investering voor deze trainingen terug. 

 Een laatste tip: weet je nog te weinig over virtual reality en de mogelijke toepassingen voor (technisch) onderwijs of je bedrijf? Lees het boek ‘VR door een zakelijke bril’. Met deze praktische introductie ben je in één middag op de hoogte.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Bestel het boek

Hulp nodig?

VR consultancy
Menu