De top 5 VR-apps voor het onderwijs volgens Mr. HoloLens

De top 5 VR-apps voor het onderwijs volgens Mr. HoloLens

De beste VR-apps voor het onderwijs zijn gratis en voegen iets extra’s toe aan de les. Het zijn geen gadgets of gimmicks. En er zijn er al heel wat apps die aan deze eisen voldoen. Maar wat zijn nou de beste? Dit zijn de 5 favorieten van Ewout Warringa, aka Mister Hololens, docent techniek aan het Vechtdal College in Hardenberg. 

Wie is Ewout Warringa? In het onderwijs staat hij beter bekend als Mister HoloLens. Hij is namelijk erg gepassioneerd over de XR. Hij gelooft dat deze nieuwe technieken verschil kunnen maken op scholen en zet zich daar dan ook voor in. “Ik zie in mijn lessen dat sommige leerlingen de technische werktekeningen niet begrijpen. Het is uiteraard een probleem als ze die niet kunnen lezen. Ik kan het uitleggen, maar het wordt sneller duidelijk als ik 3D-modellen laat zien in VR of met een HoloLens.” 

Wat je ook moet weten: in 2018 won Ewout de onderwijsprijs van Overijssel met zijn project ‘HoloLens in de techniek’ en hij won dat jaar ook de Computable Awards. 

Hij is dus dé go- to guy voor VR in de klas en ik ben dan ook superblij dat hij wil meewerken aan deze blog. 

Ik vroeg hem naar zijn vijf favoriete VR-apps voor het onderwijs. Hij noemt er stiekem zeven. Hier komen ze: 

1 VR sketch.eu

“Met VR Sketch kunnen leerlingen hun eigen 3D-modellen van SketchUp inladen en daar in VR, samen met andere klasgenoten aan werken. Ze kunnen bijvoorbeeld een virtuele bouwplaats inrichten. Op een vrachtauto staan dan de verschillende materialen zoals een Dixi-toilet, afvalcontainer en een bouwkeet. Die materialen moeten ze dan op een logische plek rondom de bouwplaats neerzetten.” 

“Leerlingen leren overleggen en samenwerken en de oefening sluit aan bij hun belevingswereld. Voor scholen is dit programma gratis.” Dit is dan ook zijn favoriete VR-app die mooi aansluit bij technisch onderwijs. 

2 YouTube VR

“Met YouTubeVR kun je elke plek ter wereld bezoeken. Wil je naar Parijs, de noordpool…? Ik gebruik dit kanaal ook voor mijn eigen kinderen. Mijn zoontje wilde FC Barcelona zien voetballen en met één druk op de knop zat hij daar op de tribune in het stadion.” 

“Op school wordt het gebruikt bij de zorgafdeling. Een docent kan iets vertellen over het werken in de kinderopvang, maar hoe gaaf is het om leerlingen een 360-gradenfilmpje te laten zien, waarmee ze ervaren hoe het is om als kind naar de kinderopvang te gaan.” 

“Dit soort filmpjes zijn een mooie starter van een les. Ik heb bijvoorbeeld ook een applicatie waarmee je als Airborne militair uit een vliegtuig springt of piloot bent van een bommenwerper. Als de geschiedenisles over de Tweede Wereldoorlog gaat, kunnen leerlingen deze films om de beurt bekijken. Dat geeft ze een heel ander beeld van de stof.” 

3 CoSpaces

“Met kleine blokjes code kunnen leerlingen op een eenvoudige manier hun eigen virtuele omgeving bouwen. Ze hoeven alleen iets te pakken en te slepen op de computer. Met de juiste code laten ze zo bijvoorbeeld een bus rijden, wat ze dan in VR bekijken. Op dezelfde manier kunnen leerlingen ook hun eigen virtuele lokaal ontwerpen. Ze leren coderen, ontdekken virtual reality en kunnen er hun eigen creativiteit in kwijt.” 

CoSpace is ook een mooi programma voor groep zeven en acht van het basis onderwijs. Het is echt supereenvoudig.” 

De Edu Pro-versie is niet gratis. De prijs hangt af van het aantal ‘seats’. Maar het is niet duur, vandaar dat Ewout wel vindt dat het in dit lijstje thuishoort. 

4 AltspaceVR 

“Ik maak veel gebruik van AltspaceVR. Het is een nieuwe manier om elkaar te ontmoeten. Ik gebruik het bijvoorbeeld voor mijn contacten met scholen in Finland. Ik heb ook al eens in AltSpace gepresenteerd. Het is een machtig mooi platform.” 

“Met leerlingen gebruik ik dit programma zodat ze ervaren hoe het is om elkaar virtueel te ontmoeten. Deze manier van virtual collaboration heeft straks toch ook invloed op hun werk. Wij moeten jongeren voorbereiden op die toekomst. Voor het onderwijs is AltSpace een mooie, eenvoudige en gratis manier om virtueel samen te werken.”

Spatial is nog iets futuristischer en werkt ook met de HoloLens. Dat gaan we inzetten voor een virtuele challenge met basisscholen in plaats van de open dagen die we normaal gesproken organiseren. Tijdens deze challenge gaan we virtual pictionary spelen. Het is een andere manier van ontmoeten, overleggen en samenwerken wat prima past in de tijd van Covid-19. En dit is de volgende stap in het online communiceren. Ik denk dat FaceTime en Teams in de huidige vorm zullen verdwijnen de aankomende jaren.” 

Tip: kijk eens naar deze blog met vijf tips voor het organiseren van een Altspace-event.

5. Kingspray Graffiti VR

“Lastig dat ik nog maar één VR-app mag noemen, want ik twijfel tussen Google Tilt Brush en Kingspray Graffiti VR.” 

“Ik kies dan toch voor Graffiti VR, want daarmee heb je echt het gevoel dat je graffiti maakt. Ik kan een muur onderspuiten en als ik de verfbussen schud, voel ik de controllers trillen. En het is allemaal milieuvriendelijk.” 

“Leerlingen kunnen hier echt hun creativiteit in kwijt en veilig en gezond werken met spuitbussen wat anders niet mogelijk is in een klaslokaal. Met de multiplayer kunnen klasgenoten samen aan een kunstwerk werken. Het is een mooi programma om leerlingen kennis te laten maken met beeldende vorming en een nieuwe en andere manier van kunst maken en beleven. 

Nog wat aanvullende VR-tips van Ewout:

  • “Zoek naar mogelijkheden. Denk niet: maar de hele klas moet het tegelijk kunnen gebruiken. Leerlingen kunnen ook prima om de beurt in groepjes werken. Kijk wat er al is en zoek software die bij jou past. Ga op reis in de wereld van VR.”
  • “Schaf een ‘echte’ VR-bril aan of een HoloLens. Niets ten nadele van een Google Cardboard*, maar het is één van onze taken om leerlingen op te leiden voor de wereld van morgen of overmorgen.”
    Note*: met een Google Cardboard kun je VR op een smartphone bekijken. Je hebt dan geen controllers en daardoor zijn de mogelijkheden beperkt en is de VR-ervaring eenvoudiger. Dit is niet het beste of nieuwste wat XR te bieden heeft.
  • “Elke school kan wel een paar VR-brillen aanschaffen. Koop er dan ook elk jaar een paar nieuwe, verbeterde modellen bij. We moeten de technologie omarmen en ermee experimenteren, net zoals we deden met computers in de jaren ’80 en ’90.
    Nu hebben we een smartphone, maar wat komt daarna? Misschien hebben we binnen tien jaar allemaal een smartbril op.” 
  • “Houd de toepassing en software simpel en eenvoudig. De rest komt vanzelf, als je er maar een flinke dosis energie en tijd in stopt als school en docent.” 
  • “Het nadeel van VR-apps voor het onderwijs? Veel content is Engelstalig. Voor het havo en vwo is dit een minder groot probleem, denk ik. Voor kader- en basisleerlingen is het wel lastig. Zelfs als de toegevoegde waarde van de app heel groot is, slaagt het in het onderwijs pas echt als het is vertaald naar het Nederlands.” Dit is een hint, beste ontwikkelaars! Kom maar door met die Nederlandstalige VR-apps, het onderwijs wacht erop.

Tip: kijk ook eens naar deze blog over de voordelen van VR-training of V-learning.

 

Ben je docent en werk je ook met VR?

Vertel! Ik ben altijd op zoek naar mooie voorbeelden om te delen. 

Twijfel je nog over de toepassingen van VR-apps in het onderwijs? Of weet je te weinig over de techniek om er iets zinnigs over te kunnen zeggen? Lees voor een snelle bijscholing het boek VR door een zakelijke bril. Deze praktische introductie heb je in één middag uit. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Bestel het boek

Hulp nodig?

VR consultancy
Menu