Op naar de ruimte met virtual reality

Op naar de ruimte met virtual reality

Mijn advies voor iedereen die een keer naar de ruimte wil: doe het met virtual reality. Scheelt een hoop reistijd. Je hebt ook geen heftige training nodig en als je je bril even afzet kan je gewoon naar het toilet. Ideaal. En ik help je op weg. Want ik heb 6 verschillende VR-ruimtereizen voor je op een rij ingezet, inclusief het hele toffe, Nederlandse VR-project waar André Kuipers aan meewerkt. Dus pak je bril en op naar de sterren!

1: Space Explorers: The ISS Experience

Space Explorers: The ISS Experience (2018) volgt acht astronauten tijdens hun missie naar het internationale ruimtestation ISS. Felix en Paul Studios kreeg twee jaar lang unieke toegang in de ruimte om te filmen. Het resultaat is een erg gave, immersieve ruimtedocu.

Bekijk de film met de Oculus Quest of Rift of met een mobiele VR-bril en een 5G smartphone.

2: Spheres

Nog een VR-spacedocu: Spheres (2018). Alleen biedt deze interactieve, driedelige film een meer kunstzinnige benadering van de ruimte en de ruimtereis. Dat blijkt wel uit de beschrijving van deel 1  ‘Chorus of the Cosmos’, want die luidt: “Ons zonnestelsel wordt een muziekinstrument terwijl we het universum ontdekken door middel van geluid”. Het klinkt als art in space, maar het is zeker een kijkje waard.

Pak ook voor deze film je Oculus Quest of Rift. (nee, ik word niet gesponsord)

 

3:SpaceBuzz

SpaceBuzz is een Nederlands, educatief, non-profit VR-project waar ook André Kuipers aan meewerkt. En het is zo cool! Het is namelijk niet zomaar een film. Het is ook een raket. Of beter gezegd: er is een bus in de vorm van een raket en in die raketbus kunnen kinderen met een VR-bril een ruimtefilm bekijken en meer leren over space. De missie van dit toffe project? De kinderen het overview effect laten ervaren en ze zo inspireren om ambassadeurs te worden voor onze eigen planeet.

 

4: Space floaten

Ken je die wellness cabines waarin je gewichtloos drijft in warm, zout water? Het schijnt heel relaxt te zijn. Je lichaam krijgt namelijk nauwelijks prikkels en je spieren kunnen zich, al dobberend, volledig ontspannen. Heel fijn. Nu de twist: Wellness centrum Float Spa combineert dit drijven met een VR-ervaring in space. Je ligt dus met een VR-bril in het water en ziet de ruimte. Het heet Space Floaten. Een uurtje kost 139 euro en je maakt deze ruimtereis in Amsterdam of Den Haag.

5: Space Safari

Het Deense energiebedrijf Ørsted zet zich in voor duurzaamheid en heeft daarom Space Safari ontwikkeld.  Verschillende astronauten, waaronder de Amerikaanse Mike Massimino  en de Britse Helen Sharman, nemen je tijdens deze safari mee naar de ruimte. De reis verschilt iets per astronaut maar het doel is steeds hetzelfde: door de aarde vanuit een ander perspectief te zien, hoopt Ørsted dat meer mensen in actie komen om onze planeet te beschermen. Kijkers zouden bijvoorbeeld voor groene energie kunnen kiezen, iets wat Ørsted ook levert. Dus ja, het is een advertentie, maar wel een hele gave.

Tip: benieuwd of en hoe jij VR kan toepassen voor je bedrijf, net als Ørsted? Lees het boek VR door een zakelijke bril. Het brengt je in één middag op de hoogte van de mogelijkheden.

6: Sketchfab

Waarom een ruimtestation bekijken als je er ook zelf eentje kan bouwen? En dat doe je dan bijvoorbeeld met Sketchfab. Maak hiermee je eigen 3D-modellen of koop ze kant-en-klaar. Er is al een mooie lijst met Mars modellen, inclusief space monsters. Het uiteindelijke resultaat bekijk je uiteraard met je VR-bril (HTC Vive or Oculus Rift).

 

Heb jij de ruimte al eens bezocht met virtual reality? En ken je misschien nog een andere space projecten die absoluut niet aan dit lijstje mogen ontbreken? Laat het weten! Ik ben benieuwd.

 

 

 

 

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Bestel het boek

Hulp nodig?

VR consultancy
Menu