fbpx

Misselijk of duizelig door virtual reality? Ziehier 18 tips!

Misselijk of duizelig door virtual reality? Ziehier 18 tips!

Misselijk of duizelig van virtual reality? Dat is bewegingsziekte. Meestal worden die klachten vanzelf minder als je vaker VR gebruikt. En tot die tijd zijn er gelukkig allerlei andere manieren om te voorkomen dat je ziek wordt. Ik heb maar liefst 18 tips voor je!

Wat is bewegingsziekte? 

Eén op de vier volwassenen heeft last van reisziekte of bewegingsziekte en kinderen tot 12 jaar hebben er eerder last van. Maar wat is het?

Het is niet helemaal duidelijk wat er gebeurt, maar bewegingsziekte heeft te maken met het evenwichtsorgaan, gezichtsvermogen en houdingsgevoel. Als onze hersenen de signalen van die systemen ongecoördineerd verwerken, krijgen we klachten.

Er zijn verschillende soorten bewegingsziekten. Denk aan wagenziekte, luchtziekte, zeeziekte, ruimteziekte, simulatorziekte en virtual reality sickness of cybersickness. Dit laatste ontstaat door het gebruik van virtual reality, mixed reality of wanneer je te lang naar een scherm kijkt.

Door bewegingsziekte kun je dus ook misselijk of duizelig worden van virtual reality. Andere mogelijke symptomen zijn: overgeven, vermoeidheid, draaiduizeligheid, een licht gevoel in het hoofd, hoofdpijn en je kan je gedesoriënteerd voelen.

Het grote verschil tussen bewegingsziekte in VR en bijvoorbeeld wagenziekte of zeeziekte, is dat een auto  en boot daadwerkelijk bewegen. VR geeft enkel de perceptie van beweging door de beelden die je ziet.

Wie last heeft van wagenziekte zal volgens de VRARA (the VR/AR Association) ook eerder misselijk en duizelig worden van virtual reality.

Minder misselijk en duizelig door virtual reality: 18 tips 

VR-voorbereidingen

 1. Zorg voor voldoende frisse lucht. In een te warme, bedompte VR-ruimte voel je je hoe dan ook niet prettig. Volgens bezoekers van Reddit kan het ook helpen om een ventilator in jouw richting te laten blazen. Zet die blazer dan wel buiten je bewegingsruimte.
 2. Eet en drink voldoende, maar niet te veel. Wacht na het eten tenminste 30 minuten voordat je je bril opzet. Laat die vette hap liever zitten en let op met koffie, alcohol of koolzuurhoudende dranken. Die verhogen juist de kans dat je misselijk of duizelig wordt van VR.
 3. Heb je last van een oorontsteking? Gebruik je VR-bril dan niet. Zoals eerder gezegd heeft bewegingsziekte te maken met je evenwichtsorgaan en dat zit in je oor.
 4. Breng de helderheid van je VR-bril wat naar beneden, zodat je hersenen minder prikkels krijgen.
 5. En hoe is het licht in de ruimte waar je VR gebruikt? Voor outside-in tracking kan een teveel aan direct zonlicht ervoor zorgen dat het beeld hapert en de tracking minder goed werkt. Bij een bril die gebruik maakt van inside-out tracking (zoals de Oculus Quest) heb je juist meer licht nodig.
 6. Check de pupilafstand van je VR-bril, zeker als je wat wazig ziet. En stel de hoofdbanden goed af, zodat je daar geen hoofdpijn van krijgt. Je bril goed aanpassen voordat je begint scheelt enorm.
 7. Zeker die eerste paar keer is het fijn als iemand je helpt. Dat voorkomt zenuwen en stress. De  begeleider kan je ook meteen geruststellen en zoiets heeft meer effect dan je misschien denkt. Dat bleek uit een onderzoek onder jonge mariniers. Als hen vooraf werd verteld dat ze waarschijnlijk niet misselijk zouden worden op de boot,  hadden ze daadwerkelijk minder last van zeeziekte.

VR-apps om mee te beginnen

 1. Probeer eerst wat rustige applicaties uit, voordat je in een VR-rollercoaster stapt. Bochten, hobbels, drops, op en neer gespring en veranderende snelheden veroorzaken namelijk eerder misselijkheid (wie had dat gedacht?!)
 2. Begin met apps waarbij je kan zitten. Dat voelt iets zekerder. De rollercoaster is de uitzondering op deze regel.
 3. Blijf hooguit een paar minuten in VR en bouw die tijd langzaam op. Laat je lichaam wennen. Word je toch duizelig? Doe je ogen even dicht en adem rustig in en uit. Voel je je echt niet lekker? Stop dan en zet je VR-bril af. Probeer het op een ander moment nog eens. Het kan even duren voordat je ‘VR-benen’ hebt. 

Let op de bewegingen in VR  

 1. De locomotie ofwel de manier waarop je in de virtuele wereld beweegt, kan klachten veroorzaken. Denk dan aan vliegen, racen, springen, lopen en draaien. Hetzelfde geldt voor onnatuurlijke bewegingen of bewegingen die niet overeenkomen met je verwachtingen (of die van je hersens). Vooral bij games waarbij je gebruik maakt van de joystick, lijkt het vaker fout te gaan. Dat komt omdat je daarmee een bepaalde richting op kan lopen, terwijl je een andere kant op kijkt. Teleportatie werkt vaak wat aangenamer. Of begin met apps zonder locomotie. Tiltbrush is een goed voorbeeld, want het is rustig en je blijft op dezelfde plek staan. Je beweegt alleen wanneer jij je fysiek beweegt en dat gaat op eenzelfde manier.
 2. Nog iets wat klachten kan geven: vection of illusies van zelfbeweging. Als je ooit met het OV hebt gereisd, heb je dat vast al eens gevoeld. Jij zat in een stilstaande trein en toen de trein naast je wegreed, kreeg je even het gevoel dat jij bewoog terwijl dat niet zo was. Dat is vection en dat kan duizeligheid veroorzaken. Zoiets kun je ook in VR ervaren, want dan sta je fysiek vaak stil, terwijl je virtueel beweegt. Om het gevoel van vection te verminderen, kun je de snelheid waarmee je in VR beweegt verlagen.
 3. Veel games hebben comfort settings voor locomotie. Je hebt meerdere opties. ‘Free movement’ betekent vaak dat je een joystick gebruikt voor het bewegen (dat voelt meestal het meest intens). Teleportatie betekent dat je in één keer van plek A naar plek B verspringt. Je kunt ook de turning speed veranderen, dat is de snelheid waarmee je in het virtuele beeld draait. Probeer de instellingen één voor één uit en ontdek wanneer je minder misselijk of duizelig wordt van VR.

Medicatie tegen motion sickness in VR 

 1. Symptomen van de verschillende soorten bewegingsziekte zijn vergelijkbaar: je wordt misselijk en/of duizelig. Je zou dus middelen tegen wagen- of zeeziekte kunnen proberen als je last hebt van VR motion sickness. Zo schijnen gemberpillen te helpen tegen zeeziekte. Neem de supplementen dan wel geruime tijd voordat je je VR-bril opzet.
 2. Dramamine is een middel tegen reisziekte en zorgt ervoor dat je evenwicht minder geprikkeld wordt. Het kan tot een dag werken, wat overigens niet betekent dat je dan langer in VR mag blijven. Zet hoe dan ook je bril af na 30 tot 45 minuten. Een ander middel is Primatour. Dit vermindert de prikkeling van het evenwicht en zorgt daarnaast voor ontspanning van de maagwand.
 3. Ook wiet wordt gebruikt bij reisziekte. Het helpt immers tegen misselijkheid en bij stress. Laat je wel informeren, want high je VR-bril opzetten is weer geen goed idee.

Of is je virtual reality bril de oorzaak?

 1. Bewegingsziekte in VR kan overigens ook te maken hebben met je VR-bril (of computer). Hoe oud is die? Oudere exemplaren geven soms namelijk een ‘frame drop’. Dat betekent dat het aantal frames (beelden) per seconde ineens lager wordt, waardoor het beeld hapert en minder vloeiend oogt. Sensoren van oudere brillen bepalen de positie van je hoofd ook minder secuur, waardoor jouw bewegingen (tracking) in VR minder goed kloppen. Nieuwere brillen laten een stabiel beeld zien met meer frames per seconde, ze hebben secuurdere tracking en de lenzen zijn beter. Daarbij zijn de nieuwere VR-applicaties beter ontwikkeld, wat ook helpt.
 2. Heb je jaren geleden VR geprobeerd en werd je toen misselijk of duizelig? Probeer het nu dan nog eens met een nieuwe bril. Wedden dat het heel anders is?

Zoals je ziet kun je veel doen om virtual reality sickness te voorkomen en te verminderen. Toch zal een klein aantal mensen er helaas last van blijven houden, net als bij wagenziekte. Daar is dan weinig aan te doen.

Wat zijn jouw ervaringen hiermee? En heb je misschien nog adviezen die niet op de lijst staan? Laat het weten.

Tip: gebruik je je VR-bril vooral thuis en wil je weten of en hoe je virtual reality ook zakelijk kan inzetten? Lees het boek ‘VR door een zakelijke bril’.  Eén middag stevig doorlezen en je kan direct aan de slag.

 

Bronnen en extra leesvoer:

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Bestel het boek

Hulp nodig?

VR consultancy
Menu