Hoe begin je met virtual reality?  

Hoe begin je met virtual reality?  

Je wil virtual reality inzetten voor je bedrijf, school of organisatie, maar hoe begin je dan? Het aanschaffen van VR-brillen lijkt een logische, eerste stap. Dat is het dus niet. Dat komt later. Voorkom deze veelgemaakte fout met het onderstaande stappenplan.     

Stap 1: Research 

Je eerste stap is een VR-safari. Daarmee bedoel ik dat je veel verschillende headsets en apps wil proberen en ervaren. En vooral dat laatste is key bij virtual reality: je moet écht die bril opzetten en de apps ervaren. Pas dan begrijp je de effecten van deze interactieve en immersieve techniek.
Research helpt ook je verwachting te managen. Na de safari weet je tenminste wat je kan en mag verwachten. Je hebt ook een duidelijker
beeld van de toepassingen en de huidige stand van zaken. En je tackelt meteen eventuele misverstanden over VR.
Check eens in je omgeving welke ondernemers al gebruik maken van VR en vraag of je een keer mag komen kijken. Vaak laten ze het met plezier zien. Bezoek ook arcades, hardware-winkels en techniekbeurzen.

Tip: koop vooral een draadloze VR-bril om mee te spelen, maar wacht nog even voordat je een zakelijke investering doet.

 

Stap 2: Een virtual reality-plan 

Bepaal nu hoe en waar je VR gaat gebruiken. De toepassing én locatie beïnvloeden namelijk de keuze van hardware. Wanneer je VR-app bijvoorbeeld veel data gebruikt (zoals het tonen van een complex 3D-gebouw), heb je algauw een wired headset nodig. Als je de bril wil meenemen naar klanten, is een draadloze bril praktischer. Voor scholen zijn het gebruiksgemak, de prijs en de beschikbare apps voor een bril extra belangrijk.
Let op: sommige interacties in VR vragen om een specifieke controller en die controllers verschillen per bril. Zet daarom eerst je volledige virtual reality-plan op papier. Houd er alvast rekening mee dat je misschien concessies moet doen.    

Stap 3: Virtual reality-content (laten) ontwikkelen

Ga na het uitwerken van je plan op zoek naar content of apps. Je hebt hierbij meerdere opties. 

 • Kant-en-klare VR-apps

  Dit is de voordeligste keuze. Je moet wel een beetje geluk hebben, want het aanbod van VR-apps is relatief klein en niet vergelijkbaar met het aantal mobiele apps. Er is helaas ook nog niet één grote store voor alle zakelijke VR-apps, dus je zal wat uitgebreider moeten zoeken.
  Tip: met een programma zoals VR Sync kun je makkelijk met meerdere mensen tegelijk 360-gradenvideo’s bekijken. Dat is handig tijdens events. Kijk ook eens naar de les-, en trainingsmogelijkheden van Engage. Voor de zorgsector is er SyncVR met een bibliotheek aan apps.

 • Op maat gemaakt VR-content

  Op zoek naar iets specifieks? Laat dan een VR-app op maat maken. Daarvoor kun je terecht bij de VR-contentproductiebedrijven, zoals VR-Owl, het bedrijf waar ik zelf werk.
  Houd er rekening mee dat de ontwikkeling van een VR-app best prijzig kan zijn en vaak duurder uitvalt dan een mobiele app. Dat komt omdat de ontwikkeling van VR-apps tijdrovender is. Van mobiele apps is immers allang duidelijk hoe een navigatieknop eruit hoort te zien en waar je die moet plaatsen. Google en Apple bieden voor Android- en iPhone-apps zelfs design guidelines aan. Voor VR-apps is die informatie er nauwelijks. Daarbij kost ook de ontwikkeling van 3D-omgevingen meer tijd.

 • Zelf VR-content creëren met Saas

  Met Saas (Software as a Service) kun je zelf online, gestandaardiseerde VR-producten maken, zoals een VR-training of een 360-gradenvideo. Het is prima software om een proof of concept mee te ontwikkelen. In sommige gevallen is het ook geschikt voor professioneel gebruik.
  Kleine waarschuwing: zelfs het maken van een 360-gradenvideo, de meest eenvoudige vorm van VR, kan tegenvallen. Om te beginnen is een goede 360-camera prijzig. Daarbij moet één van je medewerkers het apparaat leren bedienen en de film kunnen editen. Goed filmen is trouwens ook een kunst. Voor een eenmalig project kun je het beter aan de pro’s overlaten. Wanneer je regelmatig VR-content wil produceren is het absoluut de moeite om de kneepjes te leren. Het geeft je organisatie een voorsprong om VR-kennis in huis te hebben.

Stap 4: VR-brillen aanschaffen

Jawel,  je kan eindelijk je VR-brillen aanschaffen. De keuze is waarschijnlijk een stuk makkelijker nu je het plan en de content al hebt.
Bedenk ook of je nog extra’s of accessoires nodig hebt. Wanneer je de VR-bril straks in een rumoerige omgeving gebruikt, zoals een beurs of drukke klas, zijn goede noise cancelling headphones bijvoorbeeld een must. Om de hygiëne te waarborgen zijn er speciale doekjes en UV-kasten te koop. En waar en hoe ga je de hardware opbergen? Er bestaan kasten die de brillen meteen opladen zodat ze altijd klaar zijn voor gebruik.
Andere extra’s om te overwegen, afhankelijk van de toepassing, zijn: geurdiffusers, trackers  haptische handschoenen of suits,  windmachines, speciale stoelen of een ombouw voor je controller. Zet ook een tv op de boodschappenlijst als je de content wil streamen zodat anderen kunnen meekijken.

Stap 5: De totale VR-beleving uitwerken

Met de juiste content en hardware ben je er nog niet, want het succes van je VR-toepassing hangt van meerdere factoren af. Het begint bijvoorbeeld al bij het opzetten van de bril. Waar is je gebruiker dan? Moet je die plek aanpassen of aankleden? En is er een begeleider? Zo ja, wie is dat en wat moet hij of zij weten of doen? On- en offboarding zijn belangrijke aandachtspunten en hebben effect op de totaalervaring en efficiëntie van je app. Loop daarom alle onderdelen van je VR-ervaring na en stem de details op elkaar af.
Hierna is er eigenlijk nog maar één ding wat je moet doen: gewoon beginnen met je project. Bijsturen kan daarna nog. 

Een stap terug  

Weet je nog te weinig over VR en de zakelijke en educatieve mogelijkheden? Of twijfel je nog aan de speciale powers? Ook jij zou toch eens op VR-safari moeten gaan. Maar voordat je dat doet, is het goed om eerst meer te leren over de termen, de theorie en de achtergrond. Begin daarom met een spoedcursus en lees  ‘VR door een zakelijke bril’ . Bij de aankoop van het boek krijg je meerdere downloads, waaronder een audiobestand van het hoofdstuk ‘Twijfels en misverstanden over VR’. Fijn om te delen met je collega’s. Je krijgt ook gratis een handig werkblad van hét 7-stappenplan voor een efficiënte VR-totaalbeleving.

 

 

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Bestel het boek

Hulp nodig?

VR consultancy
Menu