fbpx

De positieve effecten van een interactieve VR-natuurfilm

De positieve effecten van een interactieve VR-natuurfilm

Een boost nodig na een drukke werkdag? Een wandeling door de natuur helpt. Dat is onderzocht.  Maar heeft het kijken naar een natuurdocumentaire hetzelfde effect? En maakt het dan nog uit of je die docu op TV ziet of in VR? Daar hebben psychologen van de Universiteiten van Exeter en Surrey (UK) nu ook onderzoek naar gedaan. 

En het antwoord is ja. Kijken naar een natuurdocumentaire, zoals de BBC serie Blue Planet II,  kan verveling en negatieve gevoelens zoals somberheid verminderen. En nee, het maakt niet uit of je de fijne, groene beelden op TV ziet of in VR. Maar als je in VR de juiste VR-natuurfilm bekijkt, heeft dat wel meer  voordelen…  

Interactieve VR-natuurfilm

Een VR-ervaring is natuurlijk het beste als het interactief is. Je wil niet passief een film bekijken, je wil iets kunnen doen. Daarom hebben de onderzoekers ook gekeken naar het effect van een interactieve VR-natuurfilm. En wat bleek? Zoiets biedt meer voordelen. Die VR-content vermindert namelijk niet alleen verveling en somberheid. Het zorgt ook voor een toename van positieve emoties, zoals geluk. Daarbij ervaren gebruikers of kijkers ‘presence’ en voelen ze een sterkere connectie met de natuur.

Dr. Mathew White, psycholoog van Exeter en één van de onderzoekers, is enthousiast en trekt deze twee  conclusies: 

  • Een interactieve VR-natuurfilm kan het welzijn verbeteren van mensen die, bijvoorbeeld door een ziekte of lichamelijke beperkingen, niet naar buiten kunnen om de echte natuur te ervaren. 
  • Een dergelijke VR-ervaring kan ook voor een diepere band met de natuur zorgen, wat meer ecologisch gedrag kan bevorderen en mensen ertoe kan aanzetten de echte natuur te beschermen en behouden. 

Nu alleen nog een fijne interactieve natuurfilm vinden…

  • Ik heb National Geographic Explore VR bekeken en die app is zeker de moeite om te proberen.
  • Niet interactief, wel absoluut prachtig is de serie Micro Monsters met David Attenborough
  • Heb jij nog tips? Wat is jouw favoriete, interactieve VR-natuurervaring?

Tip: benieuwd naar andere, meer zakelijke toepassingen van VR? Lees dan het boek VR door een zakelijke bril. Dat is dé praktische VR-spoedcursus. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Bestel het boek

Hulp nodig?

VR consultancy
Menu